CHOROBA NIEBIESKIEGO JĘZYKA
W związku z licznymi przypadkami choroby niebieskiego języka, występującymi coraz bliżej granic Rzeczpospolitej Polskiej, przekazujemy najważniejsze informacje Powiatowego Lekarza Weterynarii na temat tej choroby.
Choroba niebieskiego języka jest wirusową chorobą dzikich i domowych przeżuwaczy przenoszoną przez komary. Bydło zakaża się częściej niż owce, przy czym choroba u bydła przebiega łagodniej, więc stada bydła mogą być bezobjawowym źródłem wirusa.
Chorobę cechuje wysoka temperatura ciała dochodząca do 41-42°C.
Owce w nadostrej postaci choroby padają po 7-9 dniach od zakażenia, na skutek zajęcia układu oddechowego, w postaci przewlekłej po 3-5 tyg., głównie wskutek wtórnych zakażeń bakteryjnych. W wyniku zmian zapalnych i uszkodzenia naczyń obserwuje się obrzęk warg, powiek, małżowin usznych, silne zaczerwienienie błony śluzowej policzków i jamy nosowej, obecność drobnych wybroczyn pod śluzówką jamy ustnej i nosowej oraz owrzodzenie błon śluzowych. Ponadto występuje duszność, ślinotok, obfity wypływ z nosa, początkowo surowiczy, następnie śluzoworopny i krwawy. Język jest przekrwiony, obrzękły, siny i wystaje z jamy ustnej. Często występuje biegunka z domieszką krwi. Może rozwinąć się kulawizna w następstwie zapalenia koronki i racic, a także zapalenie płuc czy zwyrodnienie mięśni.
U bydła objawy kliniczne z reguły ograniczają się do gorączki, ślinotoku, zaczerwienienia i obrzęku błony śluzowej jamy ustnej oraz obecności w niej pęcherzy i owrzodzeń. Pojawia się kulawizna w następstwie zapalenia koronki i racic. W krów mlecznych ma miejsce łuszczenie się naskórka strzyków i tworzenie się strupów. Ciężarne krowy mogą ronić lub rodzić zdeformowane cielęta. Bydło po przechorowaniu może stać się nosicielem zarazka, a występowanie długotrwałej wiremii umożliwia zakażenie komarów i przeniesienie wirusa za ich pośrednictwem na zdrowe zwierzęta.
Choroba niebieskiego języka podlega w Polsce obowiązkowi zwalczania.
Mając powyższe na uwadze Powiatowy Lekarz Weterynarii w Mińsku Mazowieckim szczególnie uczula hodowców i producentów bydła, owiec i kóz, aby w miarę możliwości ograniczyć przywóz gatunków wrażliwych spoza Polski. Bezwzględnie należy sprawdzić przed każdorazowym zakupem zwierząt, czy w regionie ich pochodzenia stwierdzone zostały przypadki choroby, a każda przesyłka powinna być zaopatrzona w świadectwo zdrowia wraz z odpowiednim poświadczeniem oraz zabezpieczona przed wektorami.